BBM3410 : pesta makanan tradisional melayu.
1) Pesta Makanan
Tradisional
Saya menjadi
peserta untuk program pesta makanan tradisional melayu yang diadakan pada 25
september 2018 iaitu dari pukul 8 pagi hingga 5 petang. Pesta ini diadakan di
Laman Muzium Warisan Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK)
Universiti putra malaysia. Pelbagai aktiviti yang diadakan bagi menarik
minat pengunjung dan peserta contohnya pertandingan mewarna, pertandingan
kolaj, pertandingan mengukir buah, persembahan kebudayaan, gerai jualan, rasa
dan teka, kembara resepi, cabutan bertuah dan yang menarik sekali
adalah demonstrasi masakan tradisional oleh chef jemputan Ybrs Prof Madya Dr.
Muhammad Shahrim Abdul Karim.
Seterusnya, banyak gerai
makanan yang menjual makanan yang memfokuskan masakan tradisional melayu
seperti ikan tongkol masak lemak, ayam masak merah, sambal petai ikan bilis dan
sebagainya. Pesta makan ini bukan sahaja untuk menarik minat peserta untuk
mengetahui secara langsung mengenai masakan tradisional melayu tetapi untuk
menerapkan minat terhadap masakan melayu, mengangkat martabat makanan
tradisional melayu.
Bersama Profesor Dr. Normaliza binti Abd Rahim
Bersama Profesor Madya Dr. Norazlina Binti Haji Mohd Kiram
Over the shoulder fotoshot
Antara makanan yang dijual di gerai makanan
Bersama dengan chef jemputan : Prof Madya Dr. Muhammad Shahrim Abdul Karim.
Pesta makanan
tradisional ini mendapat liputan akhbar Harian Metro.
Video sekitar pesta makan
Comments
Post a Comment